Categories
Notícies

Color de la llum i rendiment cognitiu

La llum no només és per veure-hi

La llum que entra pels ulls no només serveix per crear les imatges que veiem, sinó que també regula moltes altres funcions de manera no visual, com ara les vies neuroendocrines. Encara que no ho notem, segons el tipus de llum que reben els nostres ulls es pot arribar a afectar l’humor, l’atenció i el rendiment cognitiu, ja que des dels ulls tenim aquesta ruta que estimula directament àrees cerebrals, on l’impacte dependrà de la exposició i longitud d’ona d’aquesta llum.

Les cèl·lules ipRGC (Intrinsically Photosensitive Retinal Ganglion Cells) juguen un paper molt important en aquests processos, estudis recents han observat que existeixen 2 tipus de ipRGC’s, les M1 (que projecten al nucli supraquiasmàtic) i les M2 (que projecten al nucli olivar). Aquestes vies són les responsables directes en la regulació del reflex pupil·lar, modulació del son, humor i comportament. L’efecte de la llum blava té un efecte de miosi pupil·lar, inclús quan no la percebem (Katsuura et al, 2012). Precisament per aquest motiu els astrònoms, submarins o pilots d’avió utilitzen filtres vermells de nit ja que la pupil·la es manté dilatada al no entrar llum blava.

Figura 1. Llums vermelles utilitzats en astronomia. Font aqui

Llum càlida, llum freda

L’augment de l’exposició de la llum blava incrementa l’estat d’alerta, rendiment de memòria, i pot ser utilitzat per tractar els trastorns afectius estacionals (Glickman et al, 2006).

Quan estem llegint o treballant sota una llum càlida (taronja) depenent de l’hora del dia, especialment la tarda-nit, tindrem més són i estarem menys atents ja que el nostre ritme circadià no s’alterarà.

En canvi, si llegim i treballem sota una llum freda (blanca, especialment tipus LED), cap a la tarda-nit especialment, crearem un desfase en el ritme circadià i ens pot alterar el cicle de son-vigília i afectar el rendiment cognitiu. Ara bé, s’ha demostrat que durant una jornada laboral durant el dia, treballar amb il·luminació LED augmenta el rendiment atencional i laboral (Hawes et al, 2012)

Per tant, és important triar bé el tipus d’il·luminació a casa o al nostre lloc de treball per no alterar el ritme circadià o aprofitar el màxim aquesta ruta no visual per estar més atents segons l’hora del dia. Hem de tenir en compte especialmente varis aspectes, ún d’ells és la temperatura de color, mesurat amb l’escala Kelvin (K).

Figura 2. Temperatura de color de vàries fons de llum. Font aquí

L’equip d’optometristes d’Aprèn a Mirar també treballem per millorar l’ergonomia visual i donar consells tant a casa com la jornada laboral.

Sol·licitans informació sobre aquest tema